Vakantie! Lekker even weg. Maar wat moet je regelen voordat je op reis gaat? En hoe ben je verzekerd om met een gerust hart weg te kunnen gaan?
Laat waardevolle spullen beschermd achter
Spullen die niet mee op vakantie gaan zijn verzekerd met een woonverzekering. Voorkomen is beter dan genezen, dus check of alle ramen en deuren dicht zijn op moment van vertrek. Liggen er geen waardevolle spullen in het zicht? Zijn er om jouw huis heen geen opklimmogelijkheden voor inbrekers? Zijn alle stekkers uit het stopcontact en alle apparaten uit? En staat het gas uit en zijn de kranen dicht?
Zorg voor een woning die bewoond oogt
Een huis waaraan je kunt zien dat er niemand thuis is, is sneller een doelwit voor inbrekers. Zorg dat jouw woning er bewoond uitziet. Laat bijvoorbeeld de gordijnen open en de planten voor de ramen staan. Zet tijdschakelaars op een aantal lampen en plaats eventueel buitenverlichting met bewegingssensoren. Je kunt ook vragen of de buren hun (tweede) auto op jouw oprit willen plaatsen. Laat een bekende jouw brievenbus regelmatig legen en de post niet in het zicht verzamelen. Verder: maak niet openbaar dat je op vakantie bent. Schakel de telefoon door, zet het niet op social media en zet het niet in je out of office van je mail.
Ga goed voorbereid op weg
Heb je een geldig identiteitsbewijs, rijbewijs en het kentekenbewijs ingepakt? Denk ook aan andere belangrijke papieren: jouw medicijnenpaspoort, de verzekeringspas, boekingsformulieren en eventuele tickets of reisdocumenten. Daarnaast is het verstandig om een lijst met belangrijke telefoonnummers in te pakken in geval van nood: het nummer van de alarmcentrale, jouw verzekeringsadviseur en de zorgverzekering.
Voorkom autopech
Ga je met de auto weg? Houd er rekening mee dat in het buitenland andere regels gelden. Laat jouw auto bij de garage controleren. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw auto vakantieproof is. Wees verstandig en neem ook nog wat extra spullen mee in de auto: zaklamp, gereedschap, lifehammer, zonnebril, deken, eten en drinken kunnen bij pech de uitkomst bieden. En tot slot: zorg dat je partner of medereiziger de reservesleutel van jouw auto bij zich heeft.
Tip: kijk hoe pechhulp in het buitenland geregeld is (bijv. via garantieregeling van jouw auto, autoverzekering of ANWB/Routemobiel)
Weten thuisblijvers waar je bent?
Informeer de thuisblijvers en laat informatie bij hen achter over waar je bent en hoe je te bereiken bent. Schrijf ook belangrijke (polis)nummers van verzekeringen (inboedel, opstal), paspoorten en bankpasjes voor ze op. Wanneer je met de auto op vakantie gaat, geef de thuisblijvers dan ook het merk, de kleur en het kenteken van je auto door. Reis je met het vliegtuig of de trein? Geef ze dan het vlucht- of treinnummer door, samen met de vertrek- en aankomsttijden.
Kom niet voor verrassingen te staan
Helaas kunnen er op vakantie ongemakken voordoen die je niet verwacht. Je tas wordt gestolen, je raakt betrokken bij een ongeval of je moet jouw reis annuleren. Check of je voldoende bent verzekerd of dat je nog een aparte verzekering of dekking moet afsluiten.
Tips:
Wij inventariseren jouw verzekeringen in een persoonlijk gesprek. Of het nu gaat om particuliere of zakelijke risico’s, samen zoeken we de beste oplossing.